Újpesten ünnepelt a Hangszert a kézbe
2024. március 06. írta: Poptanító

Újpesten ünnepelt a Hangszert a kézbe

A második újpesti Hangszert a kézbe kiállításon, a 2017-ben indult sorozat 285. rendezvénynapján ünnepelték a szervezők az esemény 7. születésnapját. Az NKA Hangfoglaló Program támogatásával megvalósuló kiállításokra eddig több mint 150 ezren voltak kíváncsiak.

240306-hak1.jpg– Az akkor már két éve létező, de még Cseh Tamás Programként futó könnyűzene támogató rendszer kilencedik elemeként indult el a Magyar Könnyűzenei Oktatást Támogató Alprogram. Tulajdonképpen ennek az első projektje lett 2017 elején a Hangszert a kézbe kiállítás, amit Andrásik Removal, a Hangszeresek Országos Szövetségének főtitkárával találtunk ki – emlékezett a kezdetekre Bajnai Zsolt, a Hangfoglaló Program elindítója a Hangszert a kézbe hetedik születésnapján.

240306-hak2.jpgA kiállítás alapötélete abból táplálkozott, hogy a könnyűzenei oktatás iránti igényt leginkább úgy lehetne növelni, ha minél többen – gyerekek és felnőttek egyaránt – kipróbálhatnának hangszereket, amire egyébként nem nagyon adódik lehetőségük. Az ötlet megvalósításához a Hangszeresek Országos Szövetsége (HANOSZ) közel másfélszáz vadonatúj hangszert és hangtechnikai berendezést biztosított – és biztosít a mai napig is –, míg az utaztatás, a közreműködők és az egyéb költségek fedezésére az NKA Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiuma írt ki meghívásos pályázatot, először csak nyolc állomás megvalósítására.

– Nem gondoltuk, hogy kilencedik Hangszert a kézbe is lesz – mondta Andrásik Remo a 78. Hangszert a kézbe kiállításon rendezett tortavágás előtt. – Az első néhány kiállításon viszont annyian jelezték, hogy az ő városuk, intézményük is szívesen fogadna egy ilyen programot, hogy az elmúlt hét évben tényleg csak a covid tudta megállítani ezt a sorozatot. A több mint félszáz felkeresett település, a most már jóval százötvenezer fölött járó látogatói létszám azonban nem jöhetett volna össze egyrészt a HANOSZ és a Hangfoglaló Program támogatása, másrészt a hangszerekkel utazó kollégák lelkesedése nélkül. A csapat tulajdonképpen hét év alatt alig változott.

240305-ujpest7.jpgA Hangszert a kézbe sorozat hetedik születésnapját a második újpesti kiállítás nyitónapján, egy gitár alakú tortával ünnepelték a szervezők és a közreműködők. Az Újpesti Kulturális Központban elhangzott az is, hogy az egy évvel ezelőtti Hangszert a kézbe eredményességét jól mutatja, hogy a helyi zeneiskolába – ahová pont a tavalyi HAK után lehetett beiratkozni – a korábbi tanévhez képest félszázzal többen jelentkeztek. Nem lehet véletlen, hogy a március 5-7. között rendezett 78. Hangszert a kézbe kiállítás rendhagyó énekóráinak a helyei is pillanatok alatt beteltek, ami újabb minimum ezer látogató érkezését jelezte előre.

Az NKA Hangfoglaló Program kollégium meghívásos pályázatának köszönhetően a tanév végéig biztosan folytatódhat a program. Március utolsó napjaiban Nyíregyházán, a Vikár Sándor Zeneiskolában lesznek kipróbálhatóak az utazó hangszerek. Áprilisban pedig másodjára lesz Hangszert a kézbe Vácon, harmadjára Balassagyarmaton, és először Sümegen, ahol április 23-25. között rendezik meg a kiállítást.

A bejegyzés trackback címe:

https://poptanitas.blog.hu/api/trackback/id/tr618347221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása